Ocena Ryzyka Wybuchu dla producenta wyrobów cukierniczych

ocena-ryzyka-wybuchu-dla-producenta-wyrobow-cukierniczych

W ostatnim czasie specjaliści ATEX wykonali Ocenę Ryzyka Wybuchu dla obszarów stacji rozładunkowych kontenerów big-bag oraz instalacji transportu i magazynowania surowców sypkich zlokalizowanych w jednym z największych zakładów produkujących wyroby cukiernicze.

Podstawowym zadaniem oceny ryzyka wybuchu jest identyfikacja zagrożeń występujących w analizowanych obszarach, jak również oszacowanie prawdopodobieństwa wystąpienia i trwałości atmosfer wybuchowych oraz uaktywnienia się efektywnych źródeł zapłonu.

W analizowanych obszarach zagrożenie wybuchem wynika głównie z obecności palnych i wybuchowych pyłów sypkich substancji spożywczych stosowanych do produkcji (m.in. mleko pełne, kakao, serwatka).

Z uwagi na możliwość utworzenia się mieszaniny wybuchowych pyłów stosowanych surowców sypkich z powietrzem, w obszarze analizowanych instalacji produkcyjnych wyznaczono wewnętrzne oraz zewnętrzne strefy zagrożenia wybuchem.

Podczas normalnej pracy instalacji, atmosfera wybuchowa będzie występowała zawsze wewnątrz urządzeń technologicznych. Strefy zagrożenia wybuchem w obszarach zewnętrznych będą występowały m.in. wokół otworów zasypowych surowców do zbiorników na stacjach rozładunkowych big-bag oraz wokół wszystkich połączeń elastycznych.

Po oszacowaniu ryzyka, specjaliści określili możliwe skutki wybuchu oraz poddali analizie zidentyfikowane scenariusze awaryjne. Ponadto opracowali zalecenia techniczne i organizacyjne w celu poprawy bezpieczeństwa w analizowanych obszarach zakładu.

ZAKRES PRAC: opracowanie Oceny Ryzyka Wybuchu dla obszarów stacji rozładunkowych kontenerów big-bag oraz instalacji transportu i magazynowania surowców sypkich u producenta wyrobów cukierniczych

LOKALIZACJA: Polska, woj. mazowieckie